Jednostavni i efikasni načini optimizacije stranice za pretraživače!

Blog-Image-003

Point Studio vas uči kako optimizirati svoju web stranicu radi pretraživača, pristupačnosti i performansi. Jednostavna upotreba web stranice koja ima visoko mjesto u rezultatima pretraživača, a učitavanje brzo, povećava vaš promet, sprečava frustraciju korisnika i dodaje ukupnoj kvaliteti vaše web stranice.

1. Metoda: Optimizacija vaše web stranice za pretraživač

1.Analizirajte i proučavajte svoju web stranicu. Vaš prvi i najvažniji korak za optimizaciju je analiza vaše web stranice kako bi se utvrdilo koje bi promjene, ako treba, trebalo napraviti. Ovaj postupak uključuje procjenu navigacije po web lokaciji, konteksta i cjelokupne kozmetike web stranice. Nakon što utvrdite uobičajene probleme (npr., Nedostatak prometa na web lokaciji na određenoj stranici), možete nastaviti.

 • Dobra je praksa razviti listu stvari koje je potrebno napraviti kako biste bolje nastavili sa optimizacijom web stranice.
 • Ne zaboravite da pretraživači gledaju imena domena, oznake naslova i oznake zaglavlja kako bi im pomogli u rangiranju web mjesta prema relevantnosti. Stoga je važno održavati dosljednost teksta s temom vaše web stranice.

 

2.Pregledajte web stranice konkurenata. Poznavajući svoju konkurenciju u industriji, steći ćete bolje razumijevanje onoga što tačno treba postići. Korisno je pronaći najboljih 5 do 10 konkurenata u vašoj industriji i saznati koje metode koriste, uključujući njihove odabrane ključne riječi i strukturu web mjesta.

 • Iako ne želite izravno kopirati konkurentske web stranice, poznavanje njihovih strategija pomoći će vam da sami identificirate slabe tačke.

 

3.Ključne riječi istraživanja. Identificirajte ključne riječi povezane sa sadržajem vaše web stranice. To mogu biti popularni pojmovi za pretraživanje koji ljude vode na vašu web stranicu, riječi povezane s vašom cjelokupnom temom i temom stranice ili posta na blogu. Ako niste sigurni koje su ključne riječi popularni pojmovi za pretraživanje, postoje aplikacije koje vam mogu pomoći u procjeni ključnih riječi, od kojih su mnoge besplatne kao što je keyword planner.

 

4.Postavite ključne riječi strateški na čitav sadržaj. Imati sadržaj bogat ključnim riječima ključan je za uspješan rad pretraživača. Međutim, neki botovi pretraživača mogu vas kazniti zbog pretjeranih ključni riječi, pa naučite gdje usmjeriti svoje napore:

 • Koristite ključne riječi na svojoj početnoj stranici.
 • Uključite ključne riječi u zaglavne oznake, oznake naslova i meta oznake.
 • Uključite ključne riječi u tekst sidra koji se koristi za opisivanje veza.
 • Koristite ključne riječi u URL-u novih stranica.

 

5.Uključite meta i naslove oznaka. HTML meta oznaka ne mijenja sadržaj vidljiv na web mjestu; metaoznake postoje samo za pretraživače i ostale botove. Neki od načina na koje možete koristiti metaoznake za poboljšanje ocjene pretraživanja vaše web stranice uključuju sljedeće:

 • Postavite oznaku meta naslova na vrh svake stranice da biste pretraživačima identificirali cjelokupni sadržaj dokumenta.
 • Napišite tačnu oznaku meta opisa, jer je pretraživačima često korisno za opis web mjesta u rezultatima pretraživanja.
 • Dodajte i meta oznaku ključnih riječi da biste otkrili najvažnije ključne riječi za svaku stranicu za botove na pretraživačima.
 • Imajte na umu da Google-ovi pretraživači ne gledaju meta ključne riječi, ali to često čine i drugi pretraživači.

 

6.Izradite neke bazne izvještaje o prometu. Ova izvješća koriste se za određivanje trenutnog prometa na vašoj web stranici kako biste vidjeli kakva se aktivnost odvija, odakle dolazi vaš promet i koje su stranice najpopularnije na vašem web sajtu kao i kako se trenutno rangiraju.

 • Statcounter je dobar za nadgledanje.
 • Ovaj korak je ključan u SEO procesu, jer će se izvještaji također koristiti za mjerenje aktivnosti prije vašeg optimiziranog učinka.

 

7.Nastavite dopunjavati novi sadržaj na vaš sajt. Novi sadržaj je presudan faktor u privlačenju posjetitelja web mjesta i ponovnom povratku. To će zauzvrat dovesti do većeg ranga na tražilicama. Prilikom pisanja novog sadržaja imajte na umu da svaka stranica treba imati najmanje 350 riječi.

 • Ažurirajte svoj sadržaj najmanje jednom sedmično za optimalne rezultate.

 

8.Dogovorite sa drugim web stranicama da dijele link vaše web stranice. Izgradnja dobrih dolaznih ili povratnih linkova može također povećati rangiranje vaše tražilice i promet web stranica. Navedite svoju web stranicu u relevantnim direktorijima i forumima i tražite web stranice o sličnim temama da povezuju sadržaje na vašoj web lokaciji.

 • Većina glavnih pretraživača rangira web stranice djelomično na osnovu broja i kvalitete veza koje upućuju na web mjesto.
 • Pronalaženje novinara ili vlasnika web stranice koji će pokriti vašu web stranicu i povezati se s njom jerće to stvoriti organski prome koji može poboljšati uvrštenje u rezultate pretraživanja.

 

9.Napravite mapu web sajta. Mape web stranica su XML datoteke koje sadrže svaki URL na vašoj web lokaciji. Vaš web administrator može napraviti ovu datoteku ili ćete je morati sami napraviti: pronađite primjer sajt mape file-a i zamijenite primjere URL-ova sa URL-ovima vaše stranice. Nakon što se pojavi svaka stranica, prenesite file mape mjesta u korijensku mapu vašeg web servera.

 • Potražite online “pošalji sitemap” kako biste pronašli web stranice na kojima možete poslati svoju vezu.
 • Posjedovanje mape web stranice također će vam pomoći u praćenju vaših trenutnih linkova, omogućavajući vam ažuriranje ili uklanjanje linkova koji ne rade kao dio vaših napora za optimizaciju.
 • Ne zaboravite da ažurirate kartu svoje web stranice dok zamjenjujete ili ažurirate linkove. Ništa ne odbija ljude sa vaše web stranice kao hostinga pokvarenih linkova.

 

10.Izbjegavajte upotrebu okvira kad god je to moguće. Okviri, koji se koriste sve manje, omogućuju vam da podijelite stranicu na komade i odvojite statički sadržaj kako biste smanjili vrijeme preuzimanja. Međutim, korištenje okvira može spriječiti botove pretraživača da pristupe cijeloj vašoj web lokaciji.

 • Pružanje mape lokacije može riješiti ovaj problem.

 

11.Potvrdite svoj HTML kod. Iako se tražilice ne brinu je li vaš HTML kod bez greške, oni se oslanjaju na osnovnu ispravnost koda da bi otkrili koje dijelove vaše web stranice treba indeksirati. Ako vaš HTML kod sadrži pogreške, moguće je da su u bazu podataka pretraživača uključeni samo dijelovi vaše web stranice.

 • Možete koristiti W3C ili neku drugu web stranicu za provjeru vašeg HTML-a provjeravanjem na pogreške.

 

12.Po potrebi prilagodite svoju web stranicu. Trebat ćete ponovo optimizirati i ponovno procijeniti svoju web stranicu barem jednom u tri mjeseca, iako procjena optimizacije jednom mjesečno neće naštetiti vašoj web lokaciji.

 • Stvaranje novog izvještaja svakog mjeseca dat će vam ideju o tome koje su ključne riječi najuspješnije (a koje opadaju), omogućujući vam da povećate upotrebu ispravnih i uklonite neefikasne.
 • Ključne riječi se mijenjaju uporedo sa njihovim trendovima, pa pratite i ažurirajte ključne riječi kako se mijenja publika web stranice. Ili možete odabrati ključnu reč koja ima veću gustoću.

 

13.Koristite CTA-ove u svom sadržaju. CTA (Poziv na akciju) sastoji se od kratkog odlomka (npr. Tri ili manje kratkih rečenica) koji potiče čitatelja na akciju klikom na link, pozivanjem broja ili upisom u vaše usluge. U većini slučajeva ćete htjeti pružiti link koju čitač može odabrati.

 • Kad su efikasni, CTA-ovi poboljšavaju vrijeme provedbe čitatelja na vašoj web lokaciji.
 • Ako pružite interne veze u CTA-u, čitatelj će ostati uključen u vaš sadržaj. Izbjegavajte povezivanje s vanjskim (npr., Drugim web lokacijama) resursima u CTA-ima.

2. Metoda: Optimizacija pristupačnosti vaše web stranice

1.Upotrijebite čitljiv URL. Prema zadanim postavkama, većina web stranica navodi različite stranice kao “url / broj” (npr., “Www.tvojsajt.com/12345”), što pravi probleme čitateljima da ih zapamte. Omogućivanje opcije “permalinks” za stranice vaše web stranice omogućit će vam da stvorite ime koje se pamti za svaku stranicu (npr., “Www.tvojsajt.com/kako-se-jede-salata”).

 • Upotreba prepoznatljivih riječi umjesto niza brojeva bit će posebno korisna kada se potaknu drugi da pogledaju određenu stranicu na vašoj web stranici slanjem linka jer će oni na prvi pogled moći vidjeti o kojoj se stranici radi.
 • Većina web hosting usluga ima mogućnost upotrebe linkova na osnovi naslova, a ne proceduralno generirane (numeričke) veze u odjeljku Postavke.

2.Napravite stranicu 404. Zloglasna stranica 404 pojavljuje se kada osoba pogrešno napiše ili unese pogrešan odjeljak URL-a vaše web stranice u adresnu traku (npr., “Www.tvojsajt.com/hambureger” umjesto ” Www.tvojsajt.com/hamburger “). Prema zadanim postavkama, stranica 404 rezultira greškom, ali možete stvoriti svoju vlastitu stranicu 404 za rješavanje uobičajenih problema.

 • Dobra 404 stranica trebala bi sadržavati vezu do glavne stranice, tablicu sadržaja za popularne veze i sažetu ali laganu poruku koja obavještava korisnika da su unijeli neispravnu vezu.
 • Kao i kod većine značajki pristupačnosti, obično možete kreirati stranicu 404 sa stranice u postavkama.

 

3.Obavezno imajte odjeljak za navigaciju po web sajtu. Ovaj odjeljak može imati više oblika, ali se obično pojavljuje kao meni hamburgera (☰) u jednom od gornjih uglova stranice. Korisnici mogu kliknuti na ikonu menija da bi pregledali listu uobičajenih stranica (npr. Pomoć, preuzimanja itd.).

 • Ako je moguće, primjena funkcije “Pretraživanje na licu mjesta” također će pomoći korisnicima da pretražuju vašu web stranicu radi određenijeg sadržaja ili funkcija.
 • Čak i ako je vaš odjeljak za navigaciju samo niz naslovnih kartica na vrhu početne stranice, korisno je imati mogućnost preskakanja stranica.

 

4.Neka sadržaj bude sažet. Može biti teško ne biti zamotan u procesu implementacije ključnih riječi do te mjere da vaš sadržaj završava dugotrajno, ali većina čitatelja preferira kraće rečenice.

 • To ne znači da vaš ukupni sadržaj treba biti kratak; vaš sadržaj treba sadržavati najmanje 350 riječi, a u nekim slučajevima može biti bolji u rasponu riječi od 800 do 2000.

 

5.Osigurajte da je omogućena optimizacija za mobilni telefon. Gotovo svaki web hosting servis nudi pregled mobilnog prikaza prilikom dizajniranja vaše web stranice; pobrinite se da koristite ovu značajku kako biste osigurali da mobilni korisnici ne vide nered ili neefikasan izgled. Budući da najveći dio prometa na vašoj web stranici najvjerojatnije dolazi od korisnika mobilnih uređaja, ovo je presudan korak.

 • Pokušajte posjetiti svoju web lokaciju putem mobilnog pregledača i potražite probleme ili iritirajuće funkcije. Ovo će vam pomoći da odredite koji dijelovi dizajna zahtijevaju vašu pažnju.

3. Metod: Optimiziranje performansi vaše web stranice

1.Smanjite upotrebu intenzivnih aplikacija. Web stranica koja koristi puno Flash-a ili Java može se učitavati mnogo duže. Pokušajte da se ne oslanjate na ove programe za svoju osnovnu web stranicu i ne omogućavajte da se Flash videozapisi automatski reprodukuju.

 • Ovo je problem sa web stranicama koje automatski reproduciraju i ugrađene (npr. YouTube) videozapise.

 

2.Optimizirajte svoje slike. Velike, visokokvalitetne slike mogu znatno usporiti vašu web. Mnogi uređivači fotografija i admini web stranica nude mogućnost optimizacije fotografija za web objavljivanje, pa iskoristite ovu opciju.

 • Većina hosting usluga nudi i mogućnost učitavanja slika dok se čitatelji pomjeraju prema dolje, umjesto da istovremeno učitaju slike cijele stranice.
 • Iako su slike važne pri pokušaju da web lokaciju učinite privlačnijom, mogu znatno usporiti promet sa sporijih preglednika i platformi. Ne koristite prekomjerno slike.

 

3.Minificiranje CSS i Javascript kodova. Minifikacija uklanja sve nepotrebne znakove iz koda, obično bijeli razmak, nove linije i komentare, što će pomoći vašoj web stranici da se brže učitava i potaknuti će optimizaciju web pretraživača.

 • Google-ov Closure Compiler može besplatno minificirati  Javascript, dok se drugi besplatni minimalizatori mogu primijeniti na različite vrste koda (npr. HTML).
 • I dalje ćete moći uređivati ​​svoj kod s organizacijom koja je razumljiva ljudima. Kôd se minimizira samo kada se učita u server.

 

4.Koristite najnoviju verziju PHP-a. Obavezno koristite najnoviju verziju PHP-a kako biste imali koristi od najnovijih poboljšanja. Dok PHP programeri pokušavaju zadržati jezik koji je kompatibilan, vjerovatno ćete morati potrošiti neko vrijeme na ažuriranje koda u skladu s najnovijim izmjenama.

 • Ako koristite uslugu hostinga web stranice kao što su WordPress ili Weebly, ne bi trebalo da brinete o ručnom ažuriranju PHP web stranice.

 

5.Budite sigurni jesu li vaši websait caches failovi spašeni lokalno. Omogućavanje ove opcije za datoteke, fotografije i drugi sadržaj vaših web stranica osigurava da korisnici koji dopuštaju caches sadržaj neće morati preuzeti sadržaj svaki put kada pregledaju vaš sajt.

 • Svi korisnici koji očiste predmemoriju i kolačiće preglednika prije ponovnog posjećivanja vaše stranice neće imati koristi od toga, ali na većinu ljudi koji nađu vašu web stranicu pozitivno će utjecati.